Σας καλωσορίζουμε στο βιβλιοτρόπιό μας!
Καλή ανάγνωση!
- Το Βιβλιοτρόπιο διαβάζει
- Βιβλία Ψυχολογίας
- Βιβλία Λογοτεχνίας
- Παιδικά Βιβλία
Η ομιλία και η σχέση ως αντίδοτο στη βία*
Ιωάννα Βισβίκη
Θα ξεκινήσω από τον γενικότερο τίτλο Σχολείο και ψυχική υγεία, για να μπορέσω στη συνέχεια να εστιάσω σ’ αυτό που θα με ενδιέφερε να σχολιάσω και να ανταλλάξω μαζί σας πάνω σ’ αυτό, επιχειρώντας να πιάσω το θέμα της βίας και της σχέσης της με την ομιλία στη ρίζα του, για να δούμε αν και ποιους ορίζοντες έχει να μας ανοίξει.
Περί τραυμάτων και τυφλότητας στην ψυχανάλυση
Ιωάννα Βισβίκη
Το ότι ένα πραγματικό έρχεται και μας πέφτει στο κεφάλι είναι γεγονός που συνδέεται με το τραυματικό που φέρει. Το πραγματικό είναι αυτό που έρχεται από έναν άλλο τόπο, ως κάτι το ξένο στο υποκείμενο, που το ξεπερνά, το αφήνει άναυδο, και εμφανίζεται ως αναπόφευκτη τυχαιότητα απ’ την οποία αυτό δεν μπορεί να δραπετεύσει.
Η παρακμή του παιχνιδιού και η σχέση της με την άνοδο των ψυχικών διαταραχών στα παιδιά
Τα παιδιά και οι νέοι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή σήμερα, παρουσιάζουν αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, παρά την κοινωνική ευημερία. Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;
Τα ποσοστά της κατάθλιψης και του άγχους μεταξύ των παιδιών και των νέων στο δυτικό πολιτισμό, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 50-70 χρόνια. Σήμερα, σε σύγκριση με μισό αιώνα πριν και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πέντε έως οκτώ φορές περισσότεροι φοιτητές και μαθητές γυμνασίου, πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της μείζονος κατάθλιψης και / ή της αγχώδους διαταραχής. Αυτή η αυξημένη ψυχοπαθολογία δεν είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών των διαγνωστικών κριτηρίων αλλά παραμένει ακόμα και όταν οι μετρήσεις και τα κριτήρια είναι σταθερά.
Η (απ-)ουσία της Τέχνης στην εκπαίδευση
Κώστας Θερμογιάννης
Η βιομηχανική επανάσταση, από τα μέσα του 18ου αιώνα κι εντεύθεν, οδήγησε τις κοινωνίες σε οικονομική ευημερία και ύψωσε το βιοτικό τους επίπεδο σε επίπεδα που το ανθρώπινο είδος δεν είχε ίσως βιώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορικής του πορείας πάνω στον πλανήτη. Η ίδια όμως η βιομηχανική επανάσταση απαίτησε από την κοινωνία να την τροφοδοτήσει με μια σειρά νέων ειδικοτήτων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ώστε να εδραιώσει την παρουσία της και να επεκταθεί. Από το χρονικό σημείο εκείνο κι έπειτα, η Παιδεία άλλαξε τη μορφή και τον προσανατολισμό της κι ενδύθηκε το μανδύα της -τεχνικής κυρίως- εκπαίδευσης.
Νόαμ Τσόμσκι: “Ο σκοπός της εκπαίδευσης”
Ας αναρωτηθούμε, ποιος είναι ο σκοπός ενός εκπαιδευτικού συστήματος; Φυσικά, υπάρχουν έντονες αντιθέσεις πάνω στο θέμα.
Η παραδοσιακή αντίληψη, που πηγάζει από την Αναγέννηση, θέτει ως ύψιστους στόχους ζωής το να ερευνάς και να δημιουργείς- να ερευνάς τον πλούτο του παρελθόντος και να εσωτερικεύεις τα σημαντικά για σένα σημεία, να συνεχίζεις διευρύνοντας αυτή την αναζήτηση κατανόησης των πραγμάτων με το δικό σου προσωπικό τρόπο.
Η παιδεία – Το μεγάλο μας πρόβλημα
Ε. Παπανούτσος
Το σημαντικό βιβλίο του Ε. Παπανούτσου «Η Παιδεία το μεγάλο μας πρόβλημα» αποτελεί ένα επίκαιρο βιβλίο αν και εκδόθηκε το 1976. Μέσα από τις σελίδες του επιχειρείται να απαντηθούν ερωτήματα τα οποία, στην πλειοψηφία τους, απασχολούν μέχρι σήμερα τους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, μια κριτική ανάγνωση του βιβλίου αποτελεί καλό οδηγό για μια εποχή αλλαγών, οι οποίες αναμένονται στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Το βιβλίο από την αρχή, στο πρώτο κεφάλαιο (Προς Δασκάλους: Παραινετικός) δείχνει το στόχο του συγγραφέα για αλλαγή και όχι αναπαραγωγή της ισχύουσας κατάστασης στο σχολείο(οποιαδήποτε και αν είναι αυτή κάθε φορά).
Μισέλ Φουκώ: Πειθαρχία και σχολείο
Στη μικρή αυτή μελέτη, γίνεται μια προσπάθεια να αναπτυχθεί μια προβληματική πάνω στην κοινωνιολογία της σχολικής πράξης, μέσα από τη διερεύνηση των απόψεων του Μισέλ Φουκώ και την αναζήτηση εννοιών και τρόπων ανάλυσης που ενυπάρχουν στο φουκωϊκό έργο και μας παρέχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με κριτικό τρόπο τα διάφορα θεωρητικά προβλήματα που ενυπάρχουν τόσο στην κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, όσο και στη μικροκοινωνιολογία των σχολικών πρακτικών. Απώτερος στόχος είναι να εξετάσουμε κατά πόσο οι φουκωϊκές αναλύσεις μπορούν να αφομοιωθούν σε μια βασικά μαρξιστική προβληματική. Η ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης ως ερευνητικού αντικειμένου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους (Ανθογαλίδου, 1987: 14):
Το γράμμα του Ουμπέρτο Έκο στον εγγονό του
Ουμπέρτο Έκο
Αγαπητό μου εγγονάκι,
Δεν θα ήθελα αυτή η χριστουγεννιάτικη επιστολή να θεωρηθεί υπερβολικά συναισθηματική ή ότι έχει σκοπό να σε νουθετήσει σχετικά με την αγάπη για τους συνανθρώπους μας, για την πατρίδα, για τον κόσμο, και όλα τα συναφή. Δεν θα έδινες καμιά σημασία και όταν θα έφτανε η στιγμή να θέσεις σε εφαρμογή όλα αυτά, (εσύ έφηβος, και εγώ στο επέκεινα), το σύστημα αξιών θα είχε αλλάξει τόσο πολύ, που πιθανότατα οι συμβουλές μου θα προέκυπταν ξεπερασμένες.
Ο ρόλος της υπακοής στην κοινωνία
Μπορεί να είμαστε μαριονέτες κινούμενοι από τα νήματα της κοινωνίας αλλά διαθέτουμε αντίληψη και επίγνωση… και πιθανόν η επίγνωση να είναι το πρώτο βήμα προς την ελευθερία.
Εισαγωγή
Τα διάφορα φαινόμενα κοινωνικής επίδρασης αναπτύσσονται είτε σε πλαίσιο όπου οι πηγές επίδρασης και οι στόχοι είναι ισότιμοι , είτε σε πλαίσιο όπου η πηγή επίδρασης είναι άμεση.Υπό το πλαίσιο της άμεσης πίεσης της πηγής επίδρασης ο Stanley Milgram δημιούργησε μια σειρά μελετών και τις παρουσίασε στο βιβλίο του «Obedience to Authority» (Milgram, 1974).Υπό το πλαίσιο της άμεσης πίεσης της πηγής επίδρασης ο Stanley Milgram δημιούργησε μια σειρά μελετών και τις παρουσίασε στο βιβλίο του «Obedience to Authority» (Milgram, 1974).
Το κουτί του Σιλάν
Άλκηστη Χαλικιά
Εδώ και μερικές μέρες, μπορείς να βρεις στο παιδικό τμήμα των βιβλιοπωλείων ένα ιδιαίτερο, συγκινητικό, γλυκό βιβλίο. Με έναν υπέροχο πρωταγωνιστή. Αναφέρομαι στο βιβλίο «Το κουτί του Σιλάν» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Αν το διαβάσεις, θα σιγουρευτείς για την ιδιαιτερότητά του. Μέχρι τότε, μπορείς να διαβάσεις την συνέντευξη που μας έδωσε η Άλκηστη Χαλικιά, συγγραφέας του βιβλίου.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του βιβλίου και η ιστορία του;
Υπήρχε ένα μωσαϊκό εικόνων και σκέψεων μέσα μου για πολύ καιρό, ίσως και χρόνια και βρήκαν διέξοδο μέσα σε λίγη ώρα, με μια σχεδόν αυτόματη γραφή. Μπορώ να πω πως αυτή η ιστορία άρχισε από το τέλος. Ήξερα δηλαδή από την αρχή ακριβώς πώς θα τελειώσει. Είχα πρώτα συλλάβει την τελευταία εικόνα και πράξη και μετά γεννήθηκε η υπόλοιπη ιστορία. Άφησα τον Σιλάν να «κοιμηθεί»- στο συρτάρι που έλεγαν παλιά, στον υπολογιστή για την ακρίβεια- για 6-7 μήνες πριν αποφασίσω να το δείξω σε εκδότες. Ο Σιλάν κι εγώ είμαστε πολύ τυχεροί που ο Ίκαρος ενδιαφέρθηκε να πει την ιστορία του στον κόσμο.
Abigador S.N.(2011). Όταν το σώμα μιλάει. Γιαλός: Αθήνα.
Adams K.(1992). Το παιδί σας μπορεί να γίνει έξυπνο αλλά και ευτυχισμένο. Θυμάρι : Αθήνα.
Adler A.(1974). Τα προβληματικά παιδιά. Μπουκουμάνη: Αθήνα.
Alison Blenkinsopp anh Rhona Panton. (1991). Health Promotion for Pharmacist.Oxford Medical Publications
Ann Cattanach (1992). Play Therapy with Abused Children
Anzieu D., Καραπάνου Φρ., Gillibert J., Green A., Νικολαϊδης Ν. & Ποταμιανού Α.(1983). Ψυχανάλυση και ελληνική κουλτούρα. Ράππα: Αθήνα.
Bacqué M.-F.(2007). Πένθος και υγεία.Θυμάρι: Αθήνα.
Balier C.(1998). Ψυχανάλυση της βίας. Νεφέλη: Αθήνα.
Basch- Kahre E.(1999). Γυναίκα και ανδρικά πρότυπα. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Baudrit A.(2007). Η Ομαδοσυνεργατική μάθηση. Κέδρος: Αθήνα.
Baum H.(2003). H γιαγιά πήγε στον ουρανό;.Θυμάρι: Αθήνα.
Baum H.(2007). Αφού δεν με παίζουν. Θυμάρι: Αθήνα.
Baum H.(2008). Χαζό είμαι να κάτσω φρόνιμα. Θυμάρι: Αθήνα.
Baumann J.& Vontobel A.(1997). Μπορεί να αφορά και το δικό μας παιδί. ΕΠΙΨΥ- ΟΚΑΝΑ: Αθήνα.
Berger J.(1980). H εικόνα και το βλέμμα. Οδυσσέας: Αθήνα.
Beth Doll, Steven Zucker (2009). Σχολικές τάξεις που προάγουν την ψυχική ανθεκτικότητα. Τυπωθήτω, Αθήνα
Bluestein J.(2000). Γονείς, έφηβοι και όρια. Δίοδος: Αθήνα.
Bluestein J.(2000). Εγχειρίδιο για γονείς. Δίοδος: Αθήνα.
Brock E.S., Sandoval J. & Lewis S.(2005). Διάκριση κρίσεων στο σχολείο. Τυποθήτω: Αθήνα.
Bydlowski M.(2009). Το χρέος της ζωής. Παπαζήση: Αθήνα.
Carr- Gregg M. & Shale E.(2005). Εφηβεία. Ωρίων: Αθήνα.
Claire Castillon. (2011). Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει. Γιαλός
Dalley T., Case C., Schaverien J., Weir F., Halliday P., Nowell Hall P. & Waller D.(1998). Θεραπεία μέσω τέχνης. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Daniel Goleman, Peter Senge (2014), Τριπλή εστίαση. Πεδίο
Dolto F.(1993). Μεγαλώστε σωστά το παιδί σας. Γιαλλέλη: Αθήνα.
Douglas T.(1997). H επιβίωση στις ομάδες. Ελληνικά Γράμματα : Αθήνα.
Dowling E. & Osborne E.(2001). Η οικογένεια και το σχολείο. Gutenberg: Αθήνα.
Dr. Stephen Wolinsky (1993) , Κβαντική συνειδητότητα.Έσοπτρον
Filliozat I.(2000). Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού. Ενάλιος: Αθήνα.
Filliozat I.(2006). Σε μισώ, σ’αγαπώ. Ενάλιος: Αθήνα.
Fontana D.(1996). Ψυχολογία για εκπαιδευτικούς. Σαββάλας: Αθήνα.
Ford G.(2006). Ευτυχισμένα μωρά. Lector: Αθήνα.
Freire P.& Shor I.(2011). Απελευθερωτική παιδαγωγική. Μεταίχμιο: Αθήνα.
Freud S.(2004). Μαθήματα ψυχικής ανατομίας. Ροές: Αθήνα.
Freud S.(2008). Το εγώ και το αυτό. Πλέθρον: Αθήνα.
Freud S.(2009). Το ανοίκειο. Πλέθρον: Αθήνα.
Freud S.(2009). Το ευφυολόγημα και η σχέση του με το ασυνείδητο- το χιούμορ. Πλέθρον: Αθήνα.
Freud S.(2014). Τρεις μελέτες για τη σεξουαλική θεωρία. Πλέθρον, Αθήνα
Freud S.(2017). Εισαγωγή στην ψυχανάλυση. Νίκας, Αθήνα
Freud S.(2017). Ενορμήσεις και ορμικά πεπρωμένα. Νίκας, Αθήνα
Freud S.(2019). Χτυπούν ένα παιδί. Πλέθρον, Αθήνα
Freud. (2011). Ο ποιητής και η φαντασίωση. Πλέθρον. Αθήνα
Fromm E.(1975). Η ξεχασμένη γλώσσα. Μπουκουμάνη: Αθήνα.
Giddens A.(1989). Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία. Οδυσσέας: Αθήνα.
Goldenberg I. & Goldenberg H.(2005). Οικογενειακή Θεραπεία. Έλλην: Αθήνα.
Goleman D.(1998). H συναισθηματική νοημοσύνη. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα. [2]
Goleman D.(2005). Καταστροφικά συναισθήματα. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Golser B.& Messerschmitt P.(1987). Το παιδί σε κατάθλιψη. Χατζηνικολή: Αθήνα.
Gottman J.(2000). H συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Hannah Arendt (2000). Περί βίας. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Horney K.(1997). H ψυχανάλυση και η τεχνική της. Δίοδος: Αθήνα.
Horst P.(2016). Μεγαλώνοντας χωρίς πατέρα. Θυμάρι: Αθήνα.
Hugh Cunningham (2016). Παιδιά και παιδική ηλικία. Σμίλη, Αθήνα
Irvin D. Yalom.(2005). Θεωρεία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Αθήνα. Εκδόσεις Άγρα
Janov A.(1989). Πρωτογενής κραυγή Α’. Μπουκουμάνη: Αθήνα.
Janov A.(1989). Πρωτογενής κραυγή Β’. Μπουκουμάνη: Αθήνα.
Jean Laplanche. (2017). Toxicomanies et Phychanalyse.
Jean-Claude Filloux. (2011). Παιδαγωγική και Ψυχανάλυση.Εκδόσεις Cutenberg.Αθήνα
Jennings S. & Minde A.(1996). Μάσκες της ψυχής. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Johnson E.V.(2004).Εξάρτηση και παρέμβαση. Δίοδος: Αθήνα.
Jung C.G.(1988). Τέσσερα αρχέτυπα. Ιάμβλιχος: Αθήνα.
Jung C.G.(2006). Η ψυχολογία της μεταβίβασης. Ιάμβλιχος: Αθήνα.
Kaes R.(2008). Οι ψυχαναλυτικές θεωρίες της ομάδας. Δαίδαλος: Αθήνα.
Klein M.(2002). Οι απαρχές της μεταβίβασης. Μεταίχμιο: Αθήνα.
Kreisler L.(1994). Η ψυχοσωματική του παιδιού. Χατζηνικολή: Αθήνα.
Landyn R.(2001). Προσωπικότητα και προσωπείο. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Lebovici S.& Σακελλαρόπουλος Π.(1990). Ελληνογαλλικό συμπόσιο Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Καστανιώτη: Αθήνα.
LeShan E.(2002). Μαθαίνοντας να λέμε αντίο στο γονιό που χάνεται. Θυμάρι: Αθήνα.
Levine A.P.(2000). Το ξύπνημα της τίγρης. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Loos S.(1989). Novantanove giochi. Edizioni Gruppo Abele.
Malchiodi Κ.(2001). Κατανοώντας τη Ζωγραφική των παιδιών. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα. [2]
Massimo Recalcati (2017). Τα χέρια της μητέρας. ΚΕΛΕΥΘΟΣ
May R.(1999). Το νόημα του άγχους. Θεραπευτήριο Σπινάρη: Κοζάνη.
Miller B.(2003). Επικοινωνώντας με τα παιδιά.Unesco: Θεσσαλονίκη.
Miller B.(2003). Χτίζοντας καλύτερη σχέση με τα παιδιά στην τάξη. Unesco: Θεσσαλονίκη.
Milner M.(1998). Όταν δεν μπορείς να ζωγραφίσεις. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Mindell A.(1997). Συνομιλώντας με το σώμα που ονειρεύεται. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Mindell A.(2002). Μέσα στη φωτιά. Γράγις: Αθήνα.
Minuchin S.(2000). Οικογένειες και οικογενειακή θεραπεία. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα. [2]
Molanar A.& Lindquist B.(1999). Προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα. [2]
Moloch.(1995). Le sida. Collection Prévention Sourire: Παρίσι. [2]
Moloch.(1999). Menus a la carte. Collection Prévention Sourire: Παρίσι. [2]
Morgan M.(1995). To μήνυμα. Διόπτρα: Αθήνα.
Napier Y.A.(1997). Το ζευγάρι, ο εύθραυστος δεσμός. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Olweus D.(2009). Εκφοβισμός και βία στο σχολείο. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.: Αθήνα.
Phillips A.(2010). Το θηρίο στο παιδικό δωμάτιο. Οκτώ: Αθήνα.
Pittman F.(1998). Ο άνδρας σε κρίση. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Prekop J.(1992). Ο μικρός τύραννος. Θυμάρι: Αθήνα.
Resnik H.(1986). Changes- become the best you can be. Tacade.
Richards M.(1981). H βρεφική ηλικία. Ψυχογιός: Αθήνα
Roth- Michael W.(2011). Κοινωνιογνωστικές και κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις στη διδακτική των φυσικών επιστημών. Πατάκη: Αθήνα.
Rubin A.J.(1997). Θεραπεύοντας παιδιά μέσα από την τέχνη. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα. [2]
Satir V.(1989). Πλάθοντας ανθρώπους. Κέδρος: Αθήνα.
Satir V.(1992). Ανθρώπινη επικοινωνία. Δίοδος: Αθήνα.
Schenk H.(2006). Πόση μητέρα χρειάζεται ο άνθρωπος. Θυμάρι: Αθήνα.
Vander- Stel J.(1999). Εγχειρίδιο πρόληψης. ΕΠΙΨΥ- ΟΚΑΝΑ: Αθήνα.
Vicky Lebeau. (2001). Ψυχανάλυση και κινηματογράφος, Το παιχνίδι των σκιών. Αθήνα. Εκδόσεις Πατάκη
Walter G.(2009). Μαμά μπαμπά πότε θα παίξετε μαζί μου. Θυμάρι: Αθήνα.
Watzlawick P.(1985). Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου. Άληστου Μνήμης: Αθήνα.
Watzlawick R.(1986). H γλώσσα της αλλαγής. Κέδρος: Αθήνα. [2]
Welldon E.V.(1997). Η σκοτεινή πλευρά της μητρότητας. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Yalom I.(2003). Θρησκεία & ψυχιατρική. Άγρα: Αθήνα.[2]
Αβραμίδης Αθ.(1991). Η απομυθοποίηση των ναρκωτικών… και με ελπίδα. Ακρίτας: Αθήνα.
Αγαλιώτης Ι.(2006). Διδασκαλία παιδιών με δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Αγαπητού- Χαλμπέ Β.(2010). Το υπερκινητικό παιδί στην προσχολική και την πρώτη παιδική ηλικία. Πεδίο: Αθήνα.
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης. (2017). Παιδικοί έρωτες. ΙΚΑΡΟΣ
Αλεξανδρίδης Α.(2007). Η Βία. Ίκαρος: Αθήνα.
Αμελί Νοτομπ. (2000). Μεταφυσική των σωλήνων. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Αμπατζόγλου Γ. & Μανωλόπουλος Σ.(1998). Προσεγγίσεις της γέννησης. University Studio Press: Θεσσαλονίκη.
Αμπατζόγλου Γ. & Μανωλόπουλος Σ.(2001). Προσεγγίσεις του βρέφους. University Studio Press: Θεσσαλονίκη.
Αμπατζόγλου Γ.,Μανωλόπουλος Σ.(2008). Προσεγγίσεις V: η σωματική υγεία του βρέφους και ο ψυχισμός. University Studio Press: Θεσσαλονίκη.
Ανδροπούλου Δ., Θεοδωρίδης Ε.& Παπανικολάου Ν.(Επιμ.).(2012). Λακανική κλινική τοξικομανίας. Εκρεμμές: Αθήνα.
Ανζιέ Ν.(2003). Το εγώ–δέρμα. Καστανιώτη: Αθήνα.
Αρτινοπούλου Βάσω.(2010). Η σχολική διαμεσολάβηση. Νομικη Βιβλιοθήκη
Βάρβογλη Λ.(2005). Τι συμβαίνει στο παιδί;. Καστανιώτη: Αθήνα.
Βαρτζόπουλος Γ., Διαλλινά Μ., Μαλαγάρης Ε., Πλουμπίδης Δ., Στυλιανίδης Ε., Τζαβάρας Ν. & Τζάκσον Δ.(2002). Σχιζοφρένεια. Καστανιώτη: Αθήνα.
Βασλαματζής Γ.(2000). Ανάμεσα στη σύγχυση και τη δημιουργικότητα. Εληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Βασλαματζής Γ., Ζέρβης Χρ., Ιωάννοβιτς Ε., Κοκκώση Μ., Λαμνίδης Ν., Τσάνη Χ.,& Χατζηανδρέου Μ.(Επιμ.).(2005). Ο οριακός ασθενής. Καστανιώτη: Αθήνα.
Βασματζίδης Π.(2001). Ερμηνεία των ονείρων. Καστανιώτη: Αθήνα.
Βεργοπούλου Θ.(2005). Χαμένα όνειρα, κρυφές επιθυμίες της ψυχής. Καστανιώτη: Αθήνα.
Βίννικοτ Ντόναλντ (1989) Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα. Καστανιώτη
Βίννικοτ Ντόναλντ (2010). Φόβος κατάρρευσης. Εκδόσεις ΑΓΡΑ
Βίννικοτ Ντόναλντ (2018). Αποστέρηση και παραβατικότητα. Εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Βίννικοτ Ντόναλντ.(2003). Διαδικασίες ωρίμανσης και διευκολυντικό περιβάλλον. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Βίννικοτ Ντόναλντ.(2014). Συνομιλώντας για τον Winnicott και την κλινική του. Εκδόσεις Γαβριηλίδης: Αθήνα.
Βλασσόπουλος Κυριάκος – Κίσσας Γιώργος (2013). Σχολική τάξη, Μάθηση και Ψυχική Υγεία. Αρμός, Αθήνα
Γαλανάκη Ε.(2003). Η νεκρή μητέρα. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Γεωργίου Ν.Σ.(2005). Ψυχολογία των οικογενειακών συστημάτων. Άτραπος : Αθήνα.
Γιαννέλος Α.(2009). Η παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικού- μαθητή. Γρηγόρη: Αθήνα.
Γιούνγκ Γ.Κ.(1974). Άνθρωπος και ψυχή. Επίκουρος: Αθήνα.
Γκαρμπάρ Κ.& Τεοντόρ Φ.(1996). Η οικογένεια μωσαϊκό. Πατάκη: Αθήνα.
Γκόλντρικ Μακ Μ.& Γκέρσον Ρ.(1999). Το γενεόγραμμα. Κέδρος: Αθήνα.
Γκοτζαμάνης Κ.(1995). Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο: Αθήνα.
Γκρίνσον Ρ.(2002). Η τεχνική της ψυχανάλυσης: Θεωρία και πράξη. Καστανιώτη: Αθήνα.
Δικαίου Ε., Ηλιόπουλος Β. & Τασάκου Τ.(2008). Μίλα μη φοβάσαι. Ε.ΨΥ.ΠΕ.: Αθήνα.
Δουμάνη Χ.Μ.(1989). Η ελληνίδα μάνα. Κέδρος: Αθήνα. [2]
Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών.(1988). Πανελλήνια συνδιάσκεψη κατά των ναρκωτικών. Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών: Αθήνα.
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (1991). Ψυχοκοινωνική διάσταση του καρκίνου. Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία: Αθήνα.
Ελληνική Εταιρία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του παιδιού.(1990). Μαθησιακές δυσκολίες: Σύγχρονες απόψεις και τάσεις. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Εστιβίλ Ε. & Μπεχάρ Δε Σύλβια.(2002). Κοιμήσου παιδί μου. Πατάκη: Αθήνα.
Ευδοκίμου- Παπαγεωργίου Ρ.(1999). Δραματοθεραπεία μουσικοθεραπεία. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα. [2]
Ευρωπαϊκή επιτροπή.(2003). Enjoying the nightlife in Europe: the role of moderation. IREFREA: Ισπανία.
Ζαφείρης Γ.Α., Ζαφείρη Α.Ε. & Μουζακίτης Μ.Χ. (1999). Οικογενειακή Θεραπεία. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Θεριανός Κ.(2006). Αποτελεσματικά σχολεία και εκπαιδευτικοί. Τυπωθήτω: Αθήνα.
Ιωαννίδου – Johnson Α.(1998). Προκατάληψη, ποιος, εγώ; Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Καές Ρ.(2007). Ένας πληθυντικός ενικός. Καστανιώτη: Αθήνα.
Καϊλα Μ.(1998). Η σχολική αποτυχία. Ελληνικά γράμματα: Αθήνα.
Καλαιντζοπούλου Μ.(2001). Ο εκπαιδευτικός ως στοχαζόμενος επαγγελματία. Τυπωθήτω: Αθήνα.
Καλαντζή Α.(2000). Θέματα επιμόρφωσης ευαισθητοποίησης στελεχών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Καλλινάκη Θ.(1997). Αιμομιξία και θεραπευτικό πλαίσιο. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Κανελλοπούλου Β.(2000). Ψυχαναλυτική θεώρηση του πόνου. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Κανελλοπούλου Βασιλική.(2018). Η υποκειμενικότητα σε δοκιμασία στον σύγχρονο κοινωνικό δεσμό. ΠΕΔΙΟ
Καράβατος Θ.(1991). Τα πρώτα βήματα της Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Οδυσσέας: Αθήνα.
Κασσέν Μπαρμπαρά.(2016). Η νοσταλγία-Πότε λοιπόν είναι κανείς σπίτι του?. ΜΕΛΑΝΙ
Κατάκη Χ.(1998). Οι τρείς ταυτότητες της ελληνικής οικογένειας. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Κατάκη Χ., Μπαλάσκα Ι. & Ρεζίτη Β.(2003). Το φυλαχτό. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Κατωπόδη Α.(2005). Παιδική Σεξουαλική κακοποίηση. Μαράθια: Αθήνα.
ΚΕ.ΘΕ.Α.(2000). Συμβουλευτική στον τομέα της τοξικοεξάρησης. Σχήμα και χρώμα: Αθήνα.
Κέϊσμεντ Π.(1989). Μαθαίνοντας από το μαθητή. Καστανιώτη: Αθήνα.
Κοκκέβη Α.& Στεφανής Κ.(1994). Τα ναρκωτικά στην Ελλάδα. ΕΠΙΨΥ: Αθήνα.
Κόκκος Α.& συνεργάτες.(2011). Εκπαίδευση μέσα από τις τέχνες. Μεταίχμιο: Αθήνα.
Κονιαβίτης Θ.(1993). Πλουραλισμός στην κοινωνιολογία. Οδυσσέας: Αθήνα.
Κοντάκος Α.(2000). Η μη λεκτική επικοινωνία στο νηπιαγωγείο. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Κόντι Λ.(1977). Σεξ και εκπαίδευση. Οδυσσέας: Αθήνα.
Κοντογιάννη Α.(1991). Η δραματοποίηση για παιδιά. Πεδίο: Αθήνα.
Κοντογιάννη Α.(2012). Η δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση. Πεδίο: Αθήνα.
Κοντογιάννη Α.(2012). Το αυτοσχέδιο θέατρο στο σχολείο. Πεδίο: Αθήνα.
Κορντιέ Α.(2005). Γιατρέ, γιατί το παιδί μου έχει πρόβλημα;. Ολκός: Αθήνα.
Κορντιέ Α.(2008). Κουμπούρες δεν υπάρχουν. Ολκός: Αθήνα.
Κούπερ Ν.(1996). Η γραμματική της ζωής. Καστανιώτη: Αθήνα.
Κράμερ Μ.(1992). Επάγγελμα μωρό. Καστανιώτη: Αθήνα.
Κρέσλερ Λ.(1995). Η σύγχρονη ψυχοσωματική του βρέφους και του παιδιού. Καστανιώτη: Αθήνα.
Κωνσταντόπουλος Χ.(1991). Πόνος και ναρκωτικά. Εντοπία: Αθήνα.
Λακάν Ζ.(1990). Η οικογένεια: τα οικογενειακά συμπλέγματα στη διαμόρφωση του ατόμου. Καστανιώτη: Αθήνα. [2]
Λεκάκης Γ. & Λιάππας Ι.(2000). Στοιχεία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες. ΕΠΙΨΥ- ΟΚΑΝΑ. [2]
Λέτσιος Κ.(2001). Το ψυχόδραμα. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Λιάππας Α. & Πομίνι Β.(2004). Ουσιοεξάρτηση. Ithaca: Αθήνα.
Λιβανίου Ε.(2004). Μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Κέδρος: Αθήνα.
Λόντι Μ.(1980). Τα θρανία της άνοιξης. Οδυσσέας: Αθήνα.
Μoloch.(1995).L’ alcool. Collection Prévention Sourire: Παρίσι. [3]
Μoloch.(1996). Infos sexo. Collection Prévention Sourire: Παρίσι. [2]
Μoloch.(1996). Les maladies sexuellement transmissibles. Collection Prévention Sourire: Παρίσι. [2]
Μoloch.(1996).Drogues et toxicomanies. Collection Prévention Sourire: Παρίσι. [2]
Μoloch.(1996).Le tabac. Collection Prévention Sourire: Παρίσι. [2]
Μαδιανός Μ.(1989). Κοινωνία και ψυχική υγεία (α΄τόμος). Καστανιώτη: Αθήνα. [2]
Μαδιανός Μ.(1989). Κοινωνία και ψυχική υγεία (β΄τόμος). Καστανιώτη: Αθήνα.
Μαλικιώση Λοϊζου Μ.(2001). Η συμβουλευτική ψυχολογία στην εκπαίδευση. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Μάνος Κ.(2005). Παιδαγωγική ψυχολογία. Γρηγόρη: Αθήνα.
Μάνου Ν.(1995). Βασικά στοιχεία κλινικής ψυχιατρικής. University Studios Press: Θεσσαλονίκη.
Μανωλόπουλος Σ. (2010). Η τραγική ανάγνωση της ιστορίας. Ίκαρος: Αθήνα.
Μαργαρίτα Φρανέλη (2009). Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ. ΠΑΤΑΚΗ
Μαρινοπούλου Μ. & Κεφάλας Π.(2004). Η εξαρτητική διαδικασία. Χατζηνικολή: Αθήνα. [2]
Μαρτίν Μενές. (2020). Το παιδί και η γνώση. ΠΑΤΑΚΗ
Μάτσα Κ. (2006). Η περίπτωση Ευριδίκη-Κλινική της τοξικομανίας. ΑΓΡΑ
Μάτσα Κ. (2012). Νιόβη-Το αδύνατο πένθος στο καιρό της πανδημίας. ΑΓΡΑ
Μάτσα Κ. (2012). Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη. ΑΓΡΑ
Μάτσα Κ.(2007). Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές..Το αίνιγμα της τοξικομανίας. Άγρα: Αθήνα.
Μεγκριέ Ν.(1995). 100 θεατρικά παιχνίδια για το νηπιαγωγείο. Ντουντουμάνη: Αθήνα.
Μέντζος Σ.(2001). Υστερία. Καστανιώτη: Αθήνα.
Μιχαηλίδης – Νουάρος Α.(2002). Η δομή ενός ελληνικού μύθου. Καστανιώτη: Αθήνα.
Μοζάτσε Χ.(2002). Πολύ μικρός για το ένα, πολύ μεγάλος για το άλλο. Κέδρος: Αθήνα.
Μοκό Ζ.(1997). Ψυχανάλυση και εκπαίδευση. Καστανιώτη: Αθήνα.
Μόρεν Ε.(2000). Οι εφτά γνώσεις κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος. Εικοστού αιώνα: Αθήνα.
Μπερναρντίνι Α.(1979). Ήταν μια φορά οι κακοί μαθητές. Οδυσσέας: Αθήνα.
Μπετελχάιμ Μ.( 1990). Διάλογοι με τις μητέρες. Γλάρος: Αθήνα.
Μπετελχάιμ Μ.(1995). Η γοητεία των παραμυθιών. Γλάρος: Αθήνα. [2]
Μπίμπου- Νάκου Ι.(2005). Πλαίσια στήριξης της οικογένειας στην πράξη. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Μπόλμπυ Τ.(1995). Δημιουργία και διακοπή των συναισθηματικών δεσμών. Καστανιώτη: Αθήνα.
Μπόσκολο Λ.& Μπερτράντο Π.(2008). Ατομική συστημική θεραπεία. Μαΐστρος: Αθήνα.
Μπουκάι Χ. (2017). Γονείς και Παιδιά.ΟΠΕΡΑ
Μπούκης δ.(1983). Τα ναρκωτικά σήμερα. Ναυτικά Χρόνια: Αθήνα.
Μπρούζος Α.(1995). Ο εκπαιδευτικός ως λειτουργός συμβουλευτικής. Λύχνος: Αθήνα.
Μπρούκ Ζ.Β.Ν.(2001). Εγχειρίδιο για παιδιά με δύσκολους γονείς. Καστανιώτη: Αθήνα.
Ναυρίδης Κ. & Χρηστάκης Ν.(1997). Ταυτότητες. Καστανιώτη: Αθήνα.
Ναυρίδης Κ.& Χρηστάκης Ν.(2010). Το υπερνεωτερικό υποκείμενο. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Ναυρίδης Κ.(2005). Ψυχολογία των ομάδων. Παπαζήση: Αθήνα.
Νέστορος Ι.(Επιμ.).(1999). Η επιθετικότητα στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινωνία. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Νίλσεν Μ. & Παπαφάτου Δ.(1999). Όταν η αρρώστια και ο θάνατος αγγίζουν τη σχολική ζωή. Πρακτικά συμποσίου: Υπουργείο Παιδείας.
Νίλσεν Μ.(2002). Η τέχνη να είσαι γονιός. Καστανιώτη: Αθήνα.
Νομινέ Μ.(2014). Ο ψυχαναλυτής απέναντι στο ασυνείδητο. Φόρουμ Ψυχανάλυσης του λακανικού πεδίου: Αθήνα.
Ντανιέλ Μαρσελλί. (2002). Αναστατωμένοι έφηβοι…Αναστατωμένοι γονείς. Εκδόσεις Πατάκη .Αθήνα
Ντέϊβις Ρ.(1998). Το χάρισμα της δυσλεξίας. Καστανιώτη: Αθήνα.
Ντεμπρέ Ρ.(2001). Βρέφη και μητέρες σε απόγνωση. Καστανιώτη: Αθήνα.
Ντίνκμεγιερ Ν.& Μακκαίη Γ.(2003). Γονείς & έφηβοι. Θυμάρι: Αθήνα.
Ντίουι Τ.(1980). Εμπειρία και εκπαίδευση. Γλάρος: Αθήνα.
Ντολτό Φρ. & Ντολτό- Τόλιτς Κ.(1990). Έφηβοι – Προβλήματα και ανησυχίες. Πατάκη: Αθήνα.
Ντολτό Φρ.(1999). Μιλώντας για το θάνατο. Πατάκη: Αθήνα.
Ντολτό Φρ.(2000). Το παιδί και η γιορτή. Πατάκη: Αθήνα [2]
Ντολτό Φρ.(2000). Το παιδί στην πόλη. Πατάκη: Αθήνα. [2]
Ντολτό Φρ.(2000). Ψυχανάλυση και παιδιατρική. Καστανιώτη: Αθήνα.
Ντολτό Φρ.(2006). Σεμινάριο Ψυχανάλυσης παιδιών: 1ος τόμος. Εστία: Αθήνα.
Ντολτό Φρ.(2006). Σεμινάριο Ψυχανάλυσης παιδιών: 2ος τόμος. Εστία: Αθήνα.
Ντολτό Φρ.(2006). Σεμινάριο Ψυχανάλυσης παιδιών: 3ος τόμος. Εστία: Αθήνα.
Ντολτό Φρ.(2008). Για τη μοναξιά. Σμίλη: Αθήνα.
Ντολτό Φρ.(2011). Η ασυνείδητη εικόνα του σώματος. Εστία: Αθήνα.
Ντος Ν.& Μπόστον Μ.(1996). Ο ψυχοθεραπευτής του παιδιού. Καστανιώτη: Αθήνα.
Ντράικωρς Ρ.(1979). Το παιδί μια νέα αντιμετώπιση. Γλάρος: Αθήνα.
Ντράϊκωρς Ρ.(1989). Η πρόκληση να είμαστε γονείς. Θυμάρι: Αθήνα.
Ντυέρ Γ. Τι θέλετε αλήθεια για τα παιδιά σας. Γλάρος: Αθήνα.
Ξωχέλλης Π.(2006). Ο εκπαιδευτικός στον σύγχρονο κόσμο. Τυπωθήτω: Αθήνα.
Ουόρνερ Ρ.(2004). Το περιβάλλον της σχιζοφρένειας. Καστανιώτη: Αθήνα.
Παιδοψυχιατρική.(2007). Θέματα ψυχοδυναμικής παιδοψυχιατρικής. Καστανιώτη: Αθήνα.
Πανκόφ Γ.(2004). Ο άνθρωπος και η ψύχωση του. Καστανιώτη: Αθήνα.
Παπαθανασίου Α. & Μπασκλαβάνη Ο.(2001). Θεατροπαιχνίδια. Κέδρος: Αθήνα.
Παπαθανασίου Ζ.(1997). Ο εύθραυστος άντρας. Ελληνικό Σεξολογικό Κέντρο: Αθήνα.
Παπαθανασίου Ζ., Γκοτζαμάνης Κ., Βυνάκος Γ. & Σταθόπουλος Γ.(1996). 501 ερωτήσεις για το σεξ. Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο: Αθήνα.
Παπαθεοφίλου Ρ., Φραγκούλη Α., Σακκάς Δ. & Πολέμη- Τοδούλου Μ.(1994). Διεπαγγελαματική Συμβουλευτική. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Παπαμιχαήλ Γ.(1994). Η γνωστική εκπαίδευση στην πρώτη σχολική ηλικία. Οδυσσέας: Αθήνα.
Παπαναούμ Ζ.(2003). Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Τυπωθήτω: Αθήνα.
Παπαχρηστόπουλος Ν. & Σαμαρτζή Κ.(2011). Υγεία, Ασθένεια και Κοινωνικός Δεσμός. Opportuna: Αθήνα.
Πετρογίαννης Κ. & Melhuish E.C.(2001). Προσχολική ηλικία: φροντίδα- αγωγή- ανάπτυξη .Καστανιώτη: Αθήνα.
Πιαζέ Ζ.(1999). Η γλώσσα και η σκέψη του παιδιού. Καστανιώτη: Αθήνα.
Πριγκοζίν Ι. & Στέντζερς Ι.(1984). Τάξη μέσα από το χάος. Κέδρος: Αθήνα.
Προυκάκη Ο.(1998). Καλωσόρισες μωράκι. Το παιδί μου κι εγώ: Αθήνα.
Ραντίτσε Λ.Λ.(1977). Η διανοητική ανάπτυξη του παιδιού. Οδυσσέας: Αθήνα.
Ρίζος Ι.(1994). Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας στο σχολείο. Αθήνα.
Ροδαφήνος Α.(2003). Από πρίγκιπας βάτραχος και τούμπαλιν. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Ροντάρι Τ.(2001). Γραμματική της φαντασίας. Μεταίχμιο: Αθήνα.
Σάλτζμπεργκερ – Ουίτενμπεργκ Ι., Χένρι Τ.& Οζμπορν Ε.(1996).Η συναισθηματική εμπειρία της μάθησης και της διδασκαλίας. Καστανιώτη: Αθήνα. [3]
Σάλτζμπεργκερ- Ουίτενμπεργκ Ι.(1995). Η αυτογνωσία από ψυχαναλυτική θεώρηση και οι ανθρώπινες σχέσεις. Καστανιώτη: Αθήνα. [2]
Σαμαρτζή Σ.(2002). Αντίληψη, κατανόηση και κατασκευή του χρόνου. Καστανιώτη: Αθήνα.
Σαπίρο Σ.& Σκινούλις Κ.(2002).Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων. Άγκυρα: Αθήνα.
Σήγκαλ Χ.(2001). Εισαγωγή στο έργο της Μέλανι Κλάϊν. Καστανιώτη: Αθήνα.
Σιδέρη Α., Μπρας Α., & Γλυμίτσα Ε.(2014). Κάτι παραπάνω για την οικογένεια και το σχολείο. Ιδιωτική εκδοτική Ανθής Σιδέρη: Αθήνα.
Σιδέρης Ν.(1999). Κι όμως μιλάνε. Καστανιώτη: Αθήνα.
Σίμος Γ.(2001). Φόβοι της παιδικής ηλικίας. University Studio Press: Θεσσαλονίκη.
Σολέρ Κ.(2011). 2001 Ο Λακάν μέσα στον αιώνα. Synergie: Αθήνα.
Σράουφ Α.(1999). Συναισθηματική ανάπτυξη. Καστανιώτη: Αθήνα.
Συλλογικό. Επιμέλεια Γεράσιμος Στεφανάτος.. (2013). Ψυχανάλυση και εφηβεία. Βιβλιοπωλείο της Εστίας
Συλλογικό.(2011). Analyticon, Η ψυχαναλυτική εμπειρία. Πάσσαρης-Φόρουμ Ψυχανάλυσης Λακάνικού Πεδίου: Αθήνα.
Τάτσης Χ.Ν.(1992). Γνωστικές προσωπογραφίες. Οδυσσέας: Αθήνα.
Τζούλης Χ.Θ.(1993). Ψυχανάλυση και λογοτεχνία. Οδυσσέας: Αθήνα.
Τσιάντης Γ.& Μανωλόπουλος Σ.(1987). Σύγχρονα θέματα παιδοψυχιατρικής (Α΄τόμος). Καστανιώτη: Αθήνα.
Τσιάντης Γ.(1988). Σύγχρονα θέματα παιδοψυχιατρικής (Β΄τόμος). Καστανιώτη: Αθήνα.
Τσιάντης Γ.(1989). Σύγχρονα θέματα παιδοψυχιατρικής (Γ΄τόμος). Καστανιώτη: Αθήνα.
Τσιάντης Ι. & Δραγωνά Θ.(1999). Μωρά και μητέρες. Καστανιώτη: Αθήνα.
Τσίαντης Ι.(2001). Εισαγωγή στην παιδοψυχιατρική. Καστανιώτη: Αθήνα.
Τσιάντης Ι.(2003). Εργασία με τους γονείς: Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με παιδιά και εφήβους. Καστανιώτη: Αθήνα.
Τσιάντης Ι., Ξυπολητά- Ζαχαριάδη Α.(2001). Ψυχοσωματικά προβλήματα των παιδιών. Καστανιώτη: Αθήνα.
Φίλιας Β.(1977). Εισαγωγή στη μεθοδολογία και στις τεχνικές των κοινωνικών ερευνών.Gutenberg: Αθήνα.
Φιλιόζα Ι.(2013). Οι άλλοι και εγώ. Ενάλιος: Αθήνα.
Φιλιόζα Ι.(2015). Τα δοκίμασα όλα. Ενάλιος: Αθήνα.
Φίλιπς Α.(2000). Όταν λέμε όχι. Πατάκη: Αθήνα.
Φόρουμ Ψυχανάλυσης του λακανικού πεδίου.(2008). Τετράδια: από την υστερία στον υστερικό λόγο. Φόρουμ ψυχανάλυσης λακανικού πεδίου: Αθήνα.
Φραγκουδάκη Α.(1993). Γλώσσα και ιδεολογία. Οδυσσέας: Αθήνα.
Φρέμαν Ζ-Ρ.(1998). Τι είναι η κλινική;. Καστανιώτη: Αθήνα.
Φρενέ Σ.(1969). Το σχολείο του λαού. Οδυσσέας: Αθήνα.
Φρόϋντ Α.(1991). Παιδαγωγική ψυχανάλυση. Επίκουρος: Αθήνα.
Φρόϋντ Ζ.(2010). Αναστολή, σύμπτωμα και άγχος. Micro Books: Αθήνα.
Φρόϋντ Σ.& Μπρόυερ Γ.(2002).Μελέτες για την υστερία. Επίκουρος: Αθήνα.
Φροϋντ Σ.(1992). Ο μικρός Χάνς. Επίκουρος: Αθήνα.
Φρόϋντ Σ.(1992). Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής. Επίκουρος: Αθήνα.
Φρόϋντ Σ.(1994). Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας. Επίκουρος: Αθήνα.
Φρόϋντ Σ.(2000). Δοκίμια Μεταψυχολογίας. Καστανιώτη: Αθήνα.
Φρόϋντ Σ.(2005). Τέχνη και ψυχανάλυση. Κοροντζή: Αθήνα.
Φρόϋντ Σ.(2010). Το μέλλον μιας αυταπάτης. Γκοβότση: Αθήνα.
Φρόϋντ Σ.(2017). Μία σύνοψη της ψυχανάλυσης. ΠΛΕΘΡΟΝ
Χασάπης Γ.(1987). Ψυχοπαθολογία της νηπιακής ηλικίας. Βασιλόπουλος: Αθήνα.
Χατζηχρήστου Γ.Χ.(1999). Ο χωρισμός των γονέων, το διαζύγιο και τα παιδιά. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Χιωτάκης Σ.(1994). Για μια κοινωνιολογία των ελευθέριων επαγγελμάτων. Οδυσσέας: Αθήνα.
Bach R.(2016). O Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον. Διόπτρα: Αθήνα.
Diel P.(1966). Ο συμβολισμός στην ελληνική μυθολογία.Χατζηνικολή: Αθήνα.
Samuel Beckett, Περιμένοντας τον Γκοντό, Εκδόσεις ΜΠΑΣΤΑΣ-ΠΛΕΣΣΑΣ
Taschen.(2000). Picasso. Taschen: Γερμανία.
Taschen.(2000).Van Gogh. Taschen: Γερμανία.
Taschen.(2003). Klee. Taschen: Γερμανία.
Taschen.(2003). Klimt. Taschen:Γερμανία.
Yalom I.(2001). Όταν έκλαψε ο Νίτσε. Άγρα: Αθήνα.
Yalom I.(2004). Το δώρο της ψυχοθεραπείας. Άγρα: Αθήνα.
Α’ ΚΑΠΗ Ελληνικού. Ανθολόγιο Κειμένων. Πεϊραική Τυπογραφική: Αθήνα. [2]
Θεοφανόπουλος Γ.(1980). Η μπουρού.Gutenberg: Αθήνα.
Καραβιώτης Γ.(2006). Γράφοντας στη μητέρα Οδυσσέας: Ρέθυμνο.
Κεχαϊδης Δ.(1996). Δάφνες και πικροδάφνες. Κέδρος: Αθήνα.
Κοκορέλη Α.(1987). Η ζωή με τον πατέρα. Κέδρος: Αθήνα.
Λόρκα Φ.-Γ. Το σπίτι της Μπερνάτας Άλμπα.Μέρμηγκας: Αθήνα.
Μανουσάκας Γ.(1981). Οι άνθρωποι, οι θεοί και ο Όλυμπος. Κέδρος: Αθήνα.
Μαρρά Ε.(1991). Η γιαλούσα. Κέδρος: Αθήνα.
Μαυροκεφάλου Λ.(1985). Το άλλο. Κέδρος: Αθήνα.
Μπάντμαν Μ.(2000). Σύντομη ιστορία του σεξ. Καστανιώτη: Αθήνα.
Μπρύκνερ Π.(1986). Το μέγαρο των χαστουκιών. Αστάρτη: Αθήνα.
Παίζω Παραμύθια, Ιστορίες μικρών παραμυθιών
Παλαβός Ι.(2007). Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες. Introbooks: Αθήνα.
Ποίηση.(1997). Νεφέλη: Αθήνα.
Σαιντ-Εξυπερύ Α.(2000). Ο μικρός πρίγκηπας.Πατάκης: Αθήνα.
Σνάιντερ Ρ. Βρομιά. Γραμματεία Νέας Γενιάς: Αθήνα.
Ψαραυτή Λ.(1998). Επικίνδυνα παιχνίδια. Πατάκη: Αθήνα.
Belineau N.(2002). Τα πρώτα μου χριστούγεννα. Modern times: Αθήνα.
Bourgeois P. & Clarf B.( 2001). Ο Φράνκλιν και το μωρό αρκουδάκι.Modern Times.
Chen Jiang Hong (2009) , Το μαγικό άλογοτου Χαν Γκαν. Αερόστατο
Corinna Luyken, Το βιβλίο με τα λάθη, 2019, ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ
Deagostini (2008) , Aφρική 1. Πέτρος Καπνιστός
Deagostini (2008) , Ελλάδα, Κύπρος και Βαλκάνια. Πέτρος Καπνιστός
Duwe A.(1996).Ποιός είδε το πραγματικό δάσος. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Duwe A.(1997). Η Λορέτα στον αέρα. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Duwe A.(2000). Η Λορέτα μαθαίνει να σκέφτεται. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Duwe A.(2000). Η Λορέτα στο δάσος. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Gliori D.(2000). Θα σε αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Πατάκη: Αθήνα.
Harris R.(2001). Αντίο ποντικούλη. Νίκας: Αθήνα.
Hill E.(1999). Ο Σποτ μαθαίνει να μετράει. Ερευνητές: Αθήνα.
Jeffers O.(2010). The heart and the bottle. HarperCollins: London.
Jennifer Moore-Mallinos/Gustavo Mazali Ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα και η σημασία τους .Τζιαμπίρης Πυραμίδα
Kent J.(2006). Αφού δεν υπάρχουν δράκοι. Μέριμνα.
Moore J.(2006). Έχω ένα μυστικό. Σαββάλας: Αθήνα.
Moore J.(2006). Θα σε θυμάμαι πάντα. Σαββάλας: Αθήνα.
Moore J.(2006). Μοιάζουμε διαφορετικοί αλλά είμαστε ίδιοι. Σαββάλας: Αθήνα.
Moore J.(2006). Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι. Σαββάλας: Αθήνα.
Pinkney J.(2008). Μύθοι του Αισώπου. Παπαδόπουλος: Αθήνα.
Pittar G.(2004). Η Μίλι, η Μόλι και η χαμένη κάλτσα. Σαββάλας:: Αθήνα.
Pittar G.(2004). Η Μίλι, η Μόλι και ο Άλφ. Σαββάλας: Αθήνα.
Pittar G.(2004). Η Μίλι, η Μόλι και οι σπόροι του Τζίμι. Σαββάλας:: Αθήνα.
Pittar G.(2004). Η Μίλι, η Μόλι και το τρένο. Σαββάλας:: Αθήνα.
Reynolds P.(2004). Η τελεία. Αίσωπος: Αθήνα.
Roca N.(2006). Βοήθεια! Μπαίνω στην εφηβεία, Οδηγός για αγόρια. Σαββάλας: Αθήνα.
Roca N.(2006). Βοήθεια! Μπαίνω στην εφηβεία, Οδηγός για κορίτσια. Σαββάλας: Αθήνα.
Spelman C.-M.(2009). Όταν ζηλεύω. Παπαδόπουλος: Αθήνα.
Αδερφοί Γριμμ.(1990). Τα αγαπημένα μου παραμύθια. Ηλιοτρόπιο: Αθήνα.
Αθανασιάδης Κ.(1997). Ο χιονάνθρωπος που ήθελε να γίνει Αη-Βασίλης. Μίνωας: Αθήνα.
Αμπόροου Νιούμαν Α.(2002). Το μαγικό ταξίδι του Αη Βασίλη. Άγκυρα: Αθήνα.
Άντερσεν Χ.-Κ.(2005). Η πριγκήπισσα και το μπιζέλι. Άγκυρα: Αθήνα.
Αντομαρκί Ξ.(1997). Η περιπέτεια του σπερμούλη. Ράππα: Αθήνα.
Βασιλειάδου Μ.(1987). Ο καραμελοβασιλιάς. Σύγχρονη εποχή: Αθήνα.
Βερν Ι. Ταξίδι στο κέντρο της γης. Άγκυρα: Αθήνα.
Γιώργος Μπουμπούσης (2016) ,Μάτα, η γουρλομάτα μαύρη γάτα.Ελληνοεκδοτική
Γιώτα Λιβάνη (2017) Κάτω από τον ίδιο ουρανό. Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη
Γκέρτσου- Σαρρή Α.(1982). Σπίτι δίχως αυλή. Κέδρος: Αθήνα.
Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Παίζω παραμύθια, 2018
Ελέν Ντελφόζ-Κεντέν Γκρεμπάν, Μαμά, 2018, ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ
Ζαραμπούκα Σ.(1980). Ομήρου Οδύσσεια. Κέδρος: Αθήνα.
Ζαραμπούκα Σ.(1983). Αριστοφάνη, Βάτραχοι. Κέδρος: Αθήνα.
Ζαραμπούκα Σ.(2000). Ομήρου Ιλιάδα. Κέδρος: Αθήνα.
Ζέη Α.(1984). Κοντά στις ράγες. Κέδρος: Αθήνα.
Ζούπα Σ.(2008). Μαθαίνω τις τέσσερις εποχές. Σαββάλας: Αθήνα.
Κέιβ Κ.(2002). Το κάτι άλλο. Πατάκη: Αθήνα.
Κλιάφα Μ. Τρομακτικά παραμύθια για ατρόμητα παιδιά. Κέδρος: Αθήνα.
Κόραλεκ Τ.(1996). Το αγόρι και το ονειροσέντονο. Ποταμός: Αθήνα.
Κορνήλιος Μ.(1986). Η γελαστή πολιτεία. Σύγχρονη εποχή: Αθήνα.
Κριεζή Μ.(1993). Αχ, γιατί να είμαι γάτα. Άμμος: Αθήνα.
Κριεζή Μ.(1993). Είμαι ένας βάτραχος μικρούλης. Άμμος: Αθήνα.
Κριεζή Μ.(1993). Μια τίγρη φοβερή, φοβερή και τρομερή. Άμμος: Αθήνα.
Λοϊζου Μ.(1989). Η Κατερίνα και ο αόρατος στη βροχή. Πατάκη: Αθήνα.
Λύτρα Π.(2010). Χελωνονιτζάκια, Η επίθεση των ρομπότ. Modern times: Αθήνα.
Μπλαζουδάκη Τ.(2006). Παιχνιδοβιβλία, Παιχνίδια στον αγρό. Susaeta: Αθήνα.
Μπουλώτης Χ.(2004). Η πόλη με το ουράνιο τόξο. Πατάκης: Αθήνα.
Μπουλώτης Χ.(2011). Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Polaris: Αθήνα.
Παπαδιαμάντης Α. Παιδικά διηγήματα. Δαμιανού: Αθήνα.
Παπαιωάννου Θοδωρής.(2017). Σιλουανή. Ικαρος
Παραδοσιακό παραμύθι.(0000). Η γαϊδουρίτσα του δάσους. Διακάκη: Αθήνα.
Παρασκευοπούλου Βάσια (2016). Το φτεράκι. Πατάκη: Αθήνα
Πλαχούρης Γ.(2004). Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει. Άγκυρα: Αθήνα.
Πλέτζερ Μ.(2008). Ζούγκλα- Άκου τη φύση. Πατάκης: Αθήνα.
Ρέκος Κ.(0000). Ο Σώτος και ο Τόνης στη ζούγκλα. Susaeta: Θεσσαλονίκη.
Ρόκα Ν.(2005). Τα συναισθήματα. Κέδρος: Αθήνα.
Ρος Τ.(1991). Η άψογη Ισαβέλα. Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος: Αθήνα.
Ρώσση – Ζαίρη Ρ.(2000). Οι πιο ωραίες ιστορίες για τα Χριστούγεννα. Μίνωας: Αθήνα.
Ρώσση – Ζαίρη Ρ.(2000). Οι πιο ωραίες ιστορίες με τον Άγιο Βασίλη. Μίνωας: Αθήνα.
Σαββόπουλος Δ.(2010). Για να γίνει ο χρόνος καινούργιος. Παρα-μυθία.Μέγαρο μουσικής Αθηνών: Αθήνα.
Σακκελαρόπουλος Γ.(1995). Μουσικά Παιχνίδια .Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Σουκ Χείζεν Μ.(1986). Γιατί δεν μπορείς να μείνεις μαζί μου. Δωρικός: Αθήνα.
Σουκ Χέιζεν Μ.(1986). Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις. Δωρικός: Αθήνα.
Τζαν Φ.(1999). Ο μικρός Κοκκινολαίμης. Κέδρος: Αθήνα.
Τριβιζάς Ε.(1984). Ο ναυαγός κοκκινοτρίχης. Κέδρος: Αθήνα.
Τριβιζάς Ε.(1984). Το απίθανο τσίρκο του Μανώλη. Κέδρος: Αθήνα.
Τριβιζάς Ε.(2001). Ο μικρός Ερμής .Μίνωας: Αθήνα.
Τριβιζάς Ε.(2005). Ο Λούκουλος τρώει βότσαλα. Κέδρος: Αθήνα.
Τριβιζάς Ε.(2007). Ο Λούκουλος τρώει πυγολαμπίδες. Κέδρος: Αθήνα.
Τριβιζάς Ε.(2008). Ο Λούκουλος τρώει παπαρούνες. Κέδρος: Αθήνα.
Φακίνου Ε.(1977). Ντενεκεδούπολη. Κέδρος: Αθήνα.
Χαλικιά Άλκηστη (2017), Το κουτί του Σιλάν, Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ
Χαλκιά Άλκηστη (2003) Κίου – Νίου, μια ιστορία με πολλή φαντασία. Βιβλιόφωνο
Χαλκιά Άλκηστη (2007) Απίθανο βιβλίο. Καλειδοσκόπιο
Χαλκιά Άλκηστη (2010) Στο πάρκο με τα ζώα. Καλειδοσκόπιο
Χόρχε Μπουκάι (2011), Ο Αλυσοδεμένος ελέφαντας, Εκδόσεις OPERA
Ψάλτη Ε.(1994). Μια μπαλίτσα φως. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Ψάλτη Ε.(1994). Ο μισοαρουραίος. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Ψάλτη Ε.(1994). Τα σκιουράκια που χώρισαν. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Ψάλτη Ε.(1994). Το μυστικό του νάνου. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Ψάλτη Ε.(1995). Το ψαράκι που απαντούσε μόνο όχι. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.