Γονείς

Man Ray, Long Distance, 1926
(Portfolio: Revolving Doors)

«Μεγαλώνω το παιδί μου αντλώ από την ιστορία μου και επαναδιαπραγματεύομαι τις δυσκολίες μου».

Το ηλιοτρόπιο μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά του υποδέχεται τον γονιό στο όμορφο και ταυτόχρονα δύσκολο ταξίδι της γονεϊκότητας, προκειμένου να τον ενισχύσει και να τον υποστηρίξει σε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Μέσα από τη βιωματική διεργασία, τη συμβολική έκφραση (ζωγραφική, παιχνίδια ρόλων, κ.α.) και την ελεύθερη συζήτηση, καλείται να μοιραστεί βιώματα και σκέψεις και να επεξεργαστεί ποικίλα θέματα που αφορούν τον ρόλο του.

Θεματολογία επεξεργασίας

 • επικοινωνία και συναισθηματικοί δεσμοί στην οικογένεια
 • ενεργητική ακρόαση και «σχετίζεσθαι»
 • αναγνώριση και επεξεργασία “δύσκολων” συναισθημάτων (θυμός, ντροπή, άγχος, κ.α.)
 • εικόνα εαυτού στο γονιό και στο παιδί
 • αυτονόμηση και όρια στη διαπαιδαγώγηση
 • προσδοκίες και ανάγκες γονέων και οι συνέπειες στον ψυχισμό του παιδιού
 • αντιμετώπιση συγκρούσεων και κρίσεων στην οικογένεια

Στόχος

 • η ευαισθητοποίηση του γονιού στις αρχές της γόνιμης επικοινωνίας στην οικογένεια
 • η βελτίωση της συναισθηματικής ενημερότητας και της αυτοεκτίμησης του γονιού
 • η αντιμετώπιση και μείωση του γονεϊκού άγχους και της συγκρουσιακής επικοινωνίας στην οικογένεια
 • η καλλιέργεια δεξιοτήτων του γονιού που βοηθούν να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο για το μεγάλωμα του παιδιού.

Πραγματοποιούνται:

Βιωματικές ομάδες / εργαστήρια
Προγράμματα 4μηνης έως 6μηνης διάρκειας, 10-15 ατόμων, που απευθύνονται σε γονείς παιδιών προσχολικής, σχολικής, ή εφηβικής ηλικίας, με σκοπό την πρόληψη δυσκολιών στην ψυχική υγεία των παιδιών, μέσα από την επεξεργασία του γονεϊκού ρόλου και της δυναμικής της οικογένειας.

Ομιλίες, ημερίδες και θεματικά εργαστήρια
Ανοιχτές παρεμβάσεις που διοργανώνονται με συγκεκριμένη θεματολογία, (π.χ. επιθετικότητα, ενδοσχολική βία, σχολική αποτυχία, άγχος, εξάρτηση από το διαδίκτυο, κ.α.,) και περιλαμβάνουν την παρουσίαση του θέματος που συνοδεύεται από ανοιχτή συζήτηση και βιωματική επεξεργασία.

Συζητήσεις με γονείς για το παιδί και τον έφηβο
Ανοιχτές [3ωρες] συναντήσεις με γονείς σχολείων, συλλόγων, τοπικών φορέων και υπηρεσιών, κατόπιν υποβολής αιτήματος.
Ενδεικτική θεματολογία συναντήσεων:  κοινωνικές συνθήκες της πανδημίας και μεγάλωμα, βία, όρια κι εμπιστοσύνη, η σχέση του ζευγαριού στην οικογένεια, παιδική ηλικία, εφηβεία και αλλαγή, αποχωρισμοί και αυτονόμηση, αδερφική σχέση και ζήλεια.

Όλα τα προγράμματα υλοποιούνται είτε με πρωτοβουλία του Κέντρου, είτε σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, κ.α., σε χώρους σχολείων ή της κοινότητας.

Τρέχουσες Δράσεις

“Αποχαιρετώντας το Νηπιαγωγείο… Καλωσορίζοντας το Δημοτικό Σχολείο“

Μια ιδιαίτερη μετάβαση με αλλαγές και προκλήσεις Το Κέντρο Πρόληψης «Ηλιοτρόπιο»και η Δ/νση Κοινωνικής Συνοχήςτου Δήμου Ελληνικού-Αργυρούποληςσε συνεργασία με το 6ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης σας καλούν

Περισσότερα »

«Οι περιορισμοί…απελευθερώνουν»

                                                                    (L.Wittgenstein) Το Κέντρο Πρόληψης «Ηλιοτρόπιο»και η Δ/νση Κοινωνικής Συνοχήςτου Δήμου Ελληνικού-Αργυρούποληςσε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνωντου 5ου Δημοτικού και 1ου Γυμνασίου Αργυρούποληςδιοργανώνουν

Περισσότερα »

Κλείσιμο Βιωματικού Εργαστηρίου για Γονείς εφήβων και για Γονείς παιδιών προσχολικής  ηλικίας

“Με πολύ μεγάλη χαρά ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ομάδων γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας αλλά και εφήβων, ένα πλούσιο ταξίδι με όμορφες στιγμές και σημαντικούς σταθμούς.

Περισσότερα »

Ιστορίες δέντρων

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ Στόχος της ομάδας είναι το μοίρασμα και η γόνιμη αλληλεπίδραση με επίκεντρο τα προσωπικά βιώματα, τις σκέψεις, τις εσωτερικές συγκρούσεις…Οι γονείς

Περισσότερα »