«ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόληψης ψυχοκοινωνικής υγείας για παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς

Για ακόμη μια χρονιά οι νηπιαγωγοί του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης «συναντήθηκαν» για να ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι εξερεύνησης και αναζήτησης με αφετηρία τον παιδαγωγικό τους ρόλο. Πήραν μαζί τους ως αποσκευές τις προσδοκίες, τη δέσμευση, την εμπειρία και κυρίως την επιθυμία τους για αναζήτηση και γνώση και τις εμπιστεύτηκαν στις συντονίστριες Πόλυ Σταθοπούλου και Ράνια Αλεξάκη.  

Το ταξίδι που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 είχε πολλούς και ενδιαφέροντες ενδιάμεσους σταθμούς.

Ξεκινώντας από την ιστορία του ονόματος μας, και τις ανάγκες μας, μεταβήκαμε στη τάξη μας και την υποδοχή των μαθητών μας, ξαποστάσαμε κάτω από «το δέντρο που έδινε», ταρακουνήσαμε, αναποδογυρίσαμε και τελικά «αλλάξαμε» το σχολείο μας για να γίνει πιο ελκυστικό για μικρούς και μεγάλους…

Κάθε σταθμός και μια ιδιαίτερη συνάντηση… Συναντήσαμε τα παιδιά της τάξης, τους γονείς και τις ευρύτερες οικογένειες τους, τις συναδέρφους και κυρίως τον εαυτό μας! Μέσα από δύσκολες, αλλά πλούσιες διεργασίες διατυπώθηκαν σημαντικά ερωτήματα, αναδύθηκαν προβληματισμοί, εκφράστηκαν αγωνίες και ανησυχίες και αναγνωρίστηκαν ποιότητες και ιδιαίτερες ικανότητες που «φέρει» η κάθε μια… Η έμπνευση, η ανοιχτότητα, το μοίρασμα, η ελικρίνεια, η συγκίνηση κυριάρχησαν στις συναντήσεις αυτές και φτάνοντας στο τέλος είχε πραγματοποιηθεί «ένα ιδιαίτερο και συναρπαστικό ταξίδι»!   

Ευχαριστούμε θερμά όλες τις νηπιαγωγούς για την επένδυση και την επιθυμία για μοίρασμα, άνοιγμα και γνώση και ευελπιστούμε σε επόμενες «συναντήσεις» μας!

Σταθοπούλου Πόλυ,Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια (Κέντρο Πρόληψης)

Αλεξάκη Ράνια, Κοινωνική Λειτουργός (Κοινωνική Υπηρεσία)