Εργαστήρι προσωπικής ανάπτυξης γονέων με παιδιά στην εφηβεία

Με αφορμή την ιστορία του Γλάρου Ιωνάθαν, στήνεται ένα ζωντανό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού και συμβολικής έκφρασης πάνω στα συναισθήματα, τις αμφιβολίες, τις απογοητεύσεις, τους φόβους, τις εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά και τη χαρά του να είναι κανείς γονιός.

Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης «Προσωπικές διαδρομές»

«Μπορεί να γυρίσουμε όλο τον κόσμο γυρεύοντας την ομορφιά και τη γαλήνη.

Αν όμως δεν τα κουβαλάμε μέσα μας, δεν θα τα βρούμε πουθενά»

 

Τον Νοέμβρη ξεκίνησε η ομάδα προσωπικής ανάπτυξης «προσωπικές διαδρομές», μια ομάδα για όποιον επιθυμεί να ανακαλύψει και να συνδεθεί καλύτερα με τον εαυτό του και με τους άλλους.

«πάλι δεν μπορώ να επιλέξω… », «θα έπρεπε να του είχα απαντήσει….», «φοβάμαι μήπως δεν τα καταφέρω…», «δεν ξέρω τι με έπιασε…», «αν φύγει…θα χαθώ….»: σκέψεις, συναισθήματα και πεποιθήσεις για τον εαυτό μας που κάποιες στιγμές μας δυσκολεύουν…

Αυτή η ομάδα ήταν μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, να αναγνωρίσουμε  τα συναισθήματα μας, να δούμε το πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους και να ανακαλύψουμε τι μας εμποδίζει από το προχώρημα μας…

Σε αυτή τη διαδρομή αξιοποιήσαμε τη βιωματική διαδικασία και τη συζήτηση, καθώς και συμβολικές μέσα και  τεχνικές (όπως ιστορίες, ζωγραφική, παίξιμο ρόλων κ.α) με σκοπό να ανακαλύψουμε το προσωπικό μας δυναμικό και να εκφραστούμε δημιουργικά.

«Η αυτοφροντίδα είναι η έντιμη και ενήλικη αγάπη προς τον εαυτό μας»

– See more at: https://kpiliotropio.gr/omada-prosopikis-anaptyxis-prosopikes-diadromes/#sthash.cTE3Uvzw.dpuf

Ομάδα γονέων για γονείς παιδιών 0-12 χρόνων «συνάντηση γονέων»

είμαστε τέλειοι γονείς;… είμαστε χάλια γονείς;…

Ίσως είναι στιγμές που νιώθουμε το ένα και κάποιες άλλες που μπορεί να νιώθουμε το άλλο…
Σε αυτό το ταξίδι που πρώτη φορά κάνουμε ως γονείς των παιδιών μας, συναντιόμαστε με το παιδί που ήμασταν εμείς…, με τους δικούς μας γονείς…, με τη συντροφική σχέση….

Το Κέντρο Πρόληψης Ελληνικού Αργυρούπολης οργανώνει μία βιωματική ομάδα γονέων 10 συναντήσεων, ανά 15νθήμερο (βλ. πίνακα ημερομηνιών καθώς υπάρχουν ορισμένες παρεκκλίσεις), Δευτέρα, 18:00-19:30. Σε ένα πλαίσιο σεβασμού του κάθε μέλους, θα επεξεργαστούμε θέματα όπως:

  • Πώς ζούμε το ρόλο του γονιού προσωπικά;
  • Ποιες είναι ανάγκες των παιδιών μας και πώς απαντάμε σε αυτές;
  • Πώς «συνομιλούμε» ο ένας με τον άλλο στην οικογένεια;
  • Η σχέση του ζευγαριού στα πλαίσια της οικογένειας.
  • Τα συναισθήματα στα παιδιά και τα συναισθήματα μέσα στην οικογένεια.
  • Οι δικοί μας γονείς στην καρδιά μας και στη ζωή μας.

Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει μέσα από τη χρήση εικαστικών και θεατρικών τεχνικών και με συζήτηση.

Ομάδα Εμψύχωσης Εφήβων

Το Κέντρο μας πραγματοποιεί βιωματική ομάδα εφήβων, 10 συναντήσεων. Ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2017 και με εβδομαδιαίες συναντήσεις, θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου 2017.

Στόχος της ομάδας αυτής είναι η διευκόλυνση των παιδιών στην επικοινωνία μεταξύ τους, η καλύτερη γνωριμία τους έτσι ώστε η τάξη τους να αποτελεί γι’ αυτά τα παιδιά ένα χώρο ασφάλειας και μοιράσματος με τους συνομηλίκους τους την αλλαγή που βιώνουν στην πραγματικότητά τους. Τα παιδιά και τα θέματα προσεγγίζονται μέσα από παιχνίδια κίνησης, ζωγραφική, κατασκευές, τη χρήση του λόγου αλλά και τη μη λεκτική επικοινωνία.

Η ομάδα των παιδιών συμπεριλαμβάνει παιδιά με καταγωγή από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Κίνα. Οι πολιτισμοί συναντιούνται, οι άνθρωποι προβληματίζονται, μαθαίνουν, ανταλάσσουν, πλουταίνουν…

Η ομάδα πραγματοποιείται στο χώρο του 2ου Διαπολιτισμικού σχολείου Ελληνικού και συμμετέχουν τα παιδιά του Α2 τμήματος.

Βουρ…στη βιβλιοθήκη!

“Ζωγραφίζοντας μπορώ σε θεούς εγώ να μοιάσω
και στου μύθου το χορό να πιαστώ και να γελάσω”

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου,

ώρα 11:00 π.μ.- 13:00

χώρος: Δημοτική Βιβλιοθήκη

(Ρεθύμνης και Δωδεκανήσου 37,  Αργυρούπολη)

 

Στα πλαίσια του προγράμματος «ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ», σχεδιάσαμε μία δράση ψυχαγωγίας και δημιουργικής έκφρασης
για τα μικρά παιδιά των Παιδικών Σταθμών του δήμου μας, που αξιοποιεί παιδαγωγικά την ελληνική μυθολογία.

Σχεδιασμός-εμψύχωση προγράμματος:

Άλκηστη Χαλικιά, Εκπαιδευτικός-Μουσειολόγος-Συγγραφέας

Ομάδα Παιδαγωγικού έργου 1ου Γυμνασίου Αργυρούπολης

Πρόγραμμα 8 συναντήσεων με μηνιαία συχνότητα, που πραγματοποιούνται στο 1  Γυμνάσιο Αργυρούπολης, που βασίζονται στο σχολιασμό περιπτώσεων ή περιστατικών που οι εκπαιδευτικοί φέρνουν από την καθημερινή τους πρακτική.
Στόχος η ανάδυση και η επεξεργασία προβληματισμών, η δοκιμή νέων προσεγγίσεων στην εκπαιδευτική πράξη και η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των δυσκολιών.

Τόπος: 1o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

 

Ημερομηνίες συναντήσεων:
Πέμπτη  16/12/2016
Πέμπτη  19/1/2017
Πέμπτη  26/1/2017
Πέμπτη   9/2/2017
Πέμπτη  16/2/2017
Πέμπτη   9/3/2017
Πέμπτη   6/4/2017
Πέμπτη  11/5/2017

 

 

Ομάδα Παιδαγωγικού έργου 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού

 

Πρόγραμμα 7  συναντήσεων, με μηνιαία συχνότητα, που πραγματοποιούνται στο 2 Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ελληνικού, που βασίζονται στο σχολιασμό περιπτώσεων ή περιστατικών που οι εκπαιδευτικοί φέρνουν από την καθημερινή τους πρακτική.

Στόχος είναι ο προβληματισμός και η βελτίωση της παιδαγωγικής σχέσης καθηγητή – μαθητή και της δυναμικής της τάξης ως ομάδα.

Τόπος: 2 Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ελληνικού

Ημερομηνίες συναντήσεων:
Πέμπτη  24/11/2016
Πέμπτη  15/12/2016
Πέμπτη   2/2/2017
Πέμπτη  23/2/2017
Πέμπτη  23/3/2017
Πέμπτη   4/5/2017
Πέμπτη   1/6/2017

Μιλώντας για τον εαυτό μας…μέσα από το σινεμά

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 

Κυριακή  25 Ιουνίου, ώρα 20:30

 στο χώρο του Πρότυπου Οικογενειακού Πάρκου, έναντι Praktiker

Η οικογένεια Μπελιέ,  Γαλλική  ταινία, 2014,  Σκηνοθεσία: Éric Lartigau ,   Διάρκεια:106΄

Η νεαρή Paula πηγαίνει στο σχολείο και βοηθά στην οικογενειακή φάρμα. Τίποτα ασυνήθιστο;… Είναι, όμως, η μόνη που μιλά με «φωνή»  σε μία οικογένεια κωφαλάλων. Και ενώ ανακαλύπτει το ταλέντο της στο τραγούδι, ο πατέρας της αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος στη μικρή τους πόλη, η μητέρα της παλεύει να αποδεχτεί το μεγάλωμα της κόρης της, ο αδερφός της ερωτεύεται την καλύτερή της φίλη και ο καθηγητής μουσικής της προσφέρει ένα όνειρο για σπουδές μουσικής στο Παρίσι. Η 19χρονη πρωταγωνίστρια Λουάν Εμερά  αποσπά με την ερμηνεία της το Σεζάρ γυναικείας ερμηνευτικής ελπίδας, που την κάνει να πετά…

Μία γαλλική κομεντί  που λάτρεψε το κοινό  και  αφηγείται με ζωντανό και τρυφερό τρόπο μία ιστορία ενηλικίωσης μίας ολόκληρης οικογένειας. Πόσο εύκολο είναι να «μιλήσουμε» αυτά που πραγματικά επιθυμούμε; Τι μας κάνει να «κωφεύουμε» και «να κολλάμε» σε κύκλους επαναλήψεων; Τι μας κάνει να πετάμε;…

 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Συζητήτρια: Ειρήνη Ευαγγέλου, κλινική ψυχολόγος – οικογ. ψυχοθεραπεύτρια

Είσοδος ελεύθερη

 

συνδιοργάνωση:
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ τηλ. 210 9961000, www.kpiliotropio.gr, kpiliotropio@gmail.com
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ www.ega.gr, info@ega.gr

ΒΟΥΡ…ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017,  με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε για φέτος το ΒΟΥΡ… ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ένα πρόγραμμα 3ων εργαστηρίων δημιουργικής έκφρασης και συναισθηματικής αγωγής που απευθύνθηκε στα μικρά παιδιά των Παιδικών σταθμών του δήμου μας, 2½ – 5 χρονών.

Τα παιδιά ταξίδεψαν «στο φτεράκι» του παραμυθιού της Βάσιας Παρασκευοπούλου, η οποία μας αφηγήθηκε το παραμύθι της με θέμα τους παιδικούς φόβους και τους αποχωρισμούς της παιδικής ηλικίας. Μας διηγήθηκε πώς τα παιδιά μπορούν να αφήσουμ πίσω τους τους φόβους τους για να «πετάξουν» με τα δικά τους φτερά προς το ταξίδι της ζωής και της ανακάλυψης του κόσμου! Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγράφισαν το δικό τους «φτερό» για το ταξίδι τους…

 

Η δράση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ, που διοργανώθηκε για τη χρονιά 2016-2017, σε συνεργασία με τους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους παιδαγωγούς που συνεργάστηκαν, τους γονείς που ήταν παρόντες με τα μικρά τους και τη Δημοτική βιβλιοθήκη που μας φιλοξένησε στο χώρο της.

 

 

 

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ μέσα από το σινεμά

Προβολή ταινίας

Οι γέφυρες του Μάντισον, Αμερικανική ταινία, 1995, Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ,  Διάρκεια:135΄

 Μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία δύο ώριμων ανθρώπων, με φόντο τις παλιές σκεπαστές γέφυρες της κομητείας του Μάντισον, στην Αϊόβα. Η Φραντσέσκα  ζει με τον σύζυγό της και τα παιδιά της στην επαρχία Μάντισον της πολιτείας της Αϊόβα.

Εκεί γνωρίζεται με τον Ρόμπερτ, φωτογράφο του National Geographic, που καταφθάνει στην πόλη για να φωτογραφήσει τις γραφικές γέφυρές της. Η έλξη μεταξύ τους είναι αμοιβαία..

 Η Φραντσέσκα θα συνειδητοποιήσει πως της δίνεται η ευκαιρία να αποδεσμευτεί από την πληκτική και στείρα από συγκινήσεις ζωή της ενώ ο Ρόμπερτ θα αντιληφθεί ότι μέχρι τώρα η πορεία της δικής του ζωής κινείτο με γνώμονα τη σιωπηλή μοναχικότητά του, αλλά και την ενστικτώδη αντίδρασή του σε οποιουδήποτε είδους δέσμευσης.  

            

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με προσκεκλημένη

την κα Ζέρβα – Σπανού Βίκυ, Ψυχοθεραπεύτρια – Παιγνιοθεραπεύτρια, MA

 

ώρα προσέλευσης: 18:00

χώρος: Πολιτιστικό-συνεδριακό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», Λεωφ. Κύπρου 68, Αργυρούπολη

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ μέσα από το σινεμά

Προβολή ταινίας

Κυριακή  14 Μαΐου, ώρα 18:30

 στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης»

Κρυμμένος (Caché),  2005 ‧ Ταινία μυστηρίου/Δραματική ταινία ‧ 1 ώ. 58 λ, Σκηνοθεσία: Michael Haneke

Η ήσυχη οικογενειακή ζωή του Ζορζ διαταράσσεται ξαφνικά όταν λαμβάνει μια σειρά από βιντεοκασέτες που μαρτυρούν ότι κάποιος τους παρακολουθεί συνεχώς. Σταδιακά, ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του και το γεγονός ότι δεν θέλει να ξέρει…  Υποψίες, μυστικά και ενοχές, καλά κρυμμένα τόσα χρόνια φαίνεται να ζωντανεύουν…

Μέσα από την αινιγματική της ατμόσφαιρα, η ταινία θέτει ερωτήματα. Άλλα ερωτήματα μπορεί να έχουν απάντηση και άλλα όχι. Τι εισβάλλει ξαφνικά στην ζωή του ήρωα; Πώς το παρελθόν έρχεται στο φως της ημέρας και ταράζει τις ισορροπίες; Όμως, τι μπορεί να κάνει κανείς με το παρελθόν; Μπορεί να προχωρήσει και να ζήσει κανείς μετά …από το παρελθόν; Και με ποιόν τρόπο μπορεί να αφήσει πίσω του τα βάρη και ίσως τα λάθη του;…

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Συζητήτρια: Ιωάννα Βισβίκη, ψυχολόγος, επιστ. Υπεύθυνη
Προσκεκλημένος: Μιλτιάδης Παυλής, ψυχολόγος, ψυχαναλυτής

Είσοδος ελεύθερη

 

συνδιοργάνωση:
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ τηλ. 210 9961000, www.kpiliotropio.gr, kpiliotropio@gmail.com
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ www.ega.gr, info@ega.gr

 

Το Λεύκωμα μας