Αυτή τη χρονιά κάναμε…

Βιωματικές παρεμβάσεις σε μαθητές Λυκείου
Στην Α’ τάξη του 4ου  Λυκείου Αργυρούπολης και στην Β’ τάξη του 2ου Λυκείου Αργυρούπολης, γίνονται εργαστήρια- βιωματικές παρεμβάσεις 4ωρης διάρκειας, ανά σχολικό τμήμα.
Στόχος είναι οι μαθητές να εκφράσουν και να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και να ανοίξουν έναν διαφορετικό «διάλογο» για την εφηβεία,
τις χαρές και τις δυσκολίες της.
Μέσα από συμβολικές βιωματικές τεχνικές, κολλάζ, δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων, κ.α., οι μαθητές δουλεύουν θέματα, όπως:
η ταυτότητα του εφήβου
οι σχέσεις με τους συνομηλίκους και τους σημαντικούς άλλους
οι συναισθηματικές ανάγκες και τα διλήμματα
η ανάγκη του ανήκειν και ο φόβος της διαφορετικότητας
οι εξαρτήσεις και η έννοια της πρόληψης.

Ομάδα εμψύχωσης εφήβων
Πρόγραμμα εμψύχωσης σε ομάδα μαθητών  Α΄ Λυκείου του 2ου Λυκείου Αργυρούπολης, που θα ολοκληρωθεί σε 12 δίωρες συναντήσεις  και υλοποιείται στο χώρο του σχολείου.
Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στον έφηβο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και να βελτιώσει τις σχέσεις του με
τους άλλους.
Επίσης, στοχεύεται η ανάδειξη και καλλιέργεια της δυναμικής της τάξης, περιορίζοντας έτσι την έκφραση αρνητικών συμπεριφορών ανάμεσα στα παιδιά (επιθετικότητα, βία, bullying, αποκλεισμός κλπ.), μέσα από την εξοικείωση με λειτουργικότερους τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων τους.

Η επιστημονική ομάδα

Επιστ. Υπεύθυνη
Βισβίκη Ιωάννα,
ψυχολόγος

Στελέχη
Γκότση Βίκυ,
ψυχολόγος
Ευαγγέλου Ειρήνη, ψυχολόγος
Σταθοπούλου Πόλυ, ψυχολόγος

Γραμματειακή Υποστήριξη
Καλογεράκη Ρένα

Ομάδα παιδιών   «Το Σπίτι των Παιδιών»
Βιωματική ομάδα 12 δίωρων συναντήσεων, σε εβδομαδιαία βάση,  που βασίζεται την εφαρμογή υλικού προαγωγής της ψυχικής υγεία με τίτλο «Το Σπίτι των Παιδιών»
Στόχος: η ενίσχυση της δυναμικής της ομάδας μιας τάξης και η πρόληψη του αποκλεισμού μεταξύ των μαθητών
Μέσα και τεχνικές: θεατρικό παιχνίδι, εικαστική δημιουργία, συζήτηση
Τόπος εφαρμογής: Στο χώρο του 1ου Δημοτικού Αργυρούπολης, στην ομάδα μιας σχολικής τάξης, Ε’ Δημοτικού

Ομάδα παιδιών «Παιχνίδια στην  τάξη μου»
Βιωματική ομάδα έκφρασης και παιχνιδιού, 10 δίωρων συναντήσεων,  σε εβδομαδιαία βάση,
Στόχος: η πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών δημοτικών σχολείων, με την ονομασία «Παιχνίδια στην τάξη μου».
Μέσα και τεχνικές: θεατρικό παιχνίδι, εικαστική δημιουργία, συζήτηση
Τόπος εφαρμογής: Εκπαιδευτήρια Κουτσομάλη, στην ομάδα δύο σχολικών τάξεων, Ε’ και ΣΤ’   Δημοτικού.

Θεατρικό δρώμενο σε μαθητές Δημοτικού
Βραχεία παρέμβαση-εκδήλωση  5 ωρών, για παιδιά, που βασίστηκε στην προβολή της παιδικής ταινίας «Οι Πέντε Θρύλοι», η οποία συνοδεύτηκε από  θεατρικό παιχνίδι και εικαστική δημιουργία με τίτλο «Το δάσος των φόβων και οι μαγικοί φύλακες»
Στόχος: η έκφραση, ανάδειξη και επεξεργασία των παιδικών φόβων
Τόπος εφαρμογής: 8ο Δημοτικό Αργυρούπολης

Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο σε Νηπιαγωγούς και Δασκάλους
Σεμινάριο 40 ωρών, σε νηπιαγωγούς και δασκάλους Δημοτικών σχολείων, με τίτλο: «Κατοικώ το σώμα μου».
Πρόγραμμα επικεντρωμένο σε βιωματικές και συμβολικές τεχνικές μέσα από τις τέχνες (αφήγηση, ζωγραφική, σωματική έκφραση, εικαστική δημιουργία, θεατρική έκφραση, κ.α.), που βοηθά στην εξοικείωση του εκπαιδευτικού σε νέες προσεγγίσεις σχετικά με την πράξη της διδασκαλίας, αλλά και της παρέμβασης και επεξεργασίας θεμάτων διαχείρισης τάξης και αντιμετώπισης κρίσεων.
Στόχος: Η καλλιέργεια μιας καλύτερης σχέσης του παιδιού με το σώμα του, αλλά και το σώμα του άλλου, μεγαλύτερου ή συνομηλίκου, με κεντρικό άξονα την επεξεργασία της ταυτότητας, της σεξουαλικότητας και της κοινωνικότητας του παιδιού.

Ομάδα εμψύχωσης ενηλίκων
Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης ενηλίκων με τίτλο «Το ταξίδι σου είσαι εσύ».
Πρόγραμμα 12 εβδομαδιαίων κλειστών συναντήσεων, που απευθύνεται σε ενήλικες που θέλουν να δουλέψουν με τον εαυτό τους σ’ επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης, αυτογνωσίας και συναισθηματικής ενημερότητας.
Με εργαλεία τη βιωματική διεργασία, τη συμβολική έκφραση (ζωγραφική, παιχνίδια ρόλων, κ.α.), τις ιστορίες και την ελεύθερη συζήτηση, τα μέλη της ομάδας μπορούν να μοιραστούν βιώματα και σκέψεις, να  αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, να δουν τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες τους και να προσπαθήσουν, κατακτώντας σιγά-σιγά μια καλύτερη επαφή με τον εαυτό, να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους.

«Μιλώντας για το ζευγάρι μέσα από το σινεμά»
Το Κέντρο μας σε συνεργασία με την  Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου μας, στη Δημοτική αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» Αργυρούπολης, πραγματοποιεί σειρά 5 ειδικών προβολών με ταινίες που επεξεργάζονται τις σχέσεις στο ζευγάρι.
Οι προβολές είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και συνοδεύονται  από μικρές εισηγήσεις και συζήτηση πάνω σε θέματα που αναδύονται  με αφορμή το κινηματογραφικό υλικό.
Η συζήτηση συντονίζεται  από τους ψυχολόγους του Κέντρου, αλλά και από προσκεκλημένους συζητητές.
Σκοπός είναι να ακουστούν μ’ έναν άλλο τρόπο ενδιαφέροντα και ζωτικά ερωτήματα πάνω στη σχέση με το σύντροφο, τον έρωτα, τη συμβίωση και τα αδιέξοδα της, καθώς και τρόπους επεξεργασίας και διαπραγμάτευσης συγκρούσεων, κρίσεων και δυσλειτουργιών στο ζευγάρι.

Υποδοχή αιτημάτων  βοήθειας – Συμβουλευτική
Το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε σε καθημερινή βάση συνεδρίες συμβουλευτικής (ατομικές, ζεύγους, ή οικογένειας) με σκοπό τη στήριξη των ανθρώπων που δυσκολεύονται με      προσωπικά ή οικογενειακά τους ζητήματα, ή και την παραπομπή τους σε άλλους θεραπευτικούς φορείς, όπου αυτό χρειάζεται.